UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem
    1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
    2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
    3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu Starostwo Powiatowe w Zakopanem z siedzibą pod adresem Chramcówki 15; 34-500 Zakopane.
    4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
      1. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
      2. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
      3. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;

 

    1. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
    2. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
      1. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
      2. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
      3. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
      4. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
      5. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.

 

  1. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  2. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  3. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
  4. Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl, lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.

Konferencja popularno - naukowa „Od wypasu kulturowego do produktu regionalnego”

  • herb_powiat
Niezwykle ciekawym i potrzebnym wydarzeniem była konferencja popularno – naukowa o historii i współczesności wypasu w Tatrach, która odbyła się 29 marca 2011 roku w siedzibie Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury w Zakopanem.

Na to spotkanie przybyli bacowie ( ci , którzy wypasali dawniej i ci, którzy są na halach dzisiaj), gazdowie z całego Powiatu Tatrzańskiego, pracownicy TPN, goście zaproszeni z Warszawy i Krakowa, radni Rady Powiatu Tatrzańskiego, mieszkańcy Zakopanego i innych gmin powiatu. Konferencję otworzyli - Starosta Tatrzański, Andrzej Gąsienica – Makowski i Dyrektor Tatrzańskiego Parku Narodowego, Paweł Skawiński.

Wykład inauguracyjny „Historia pasterstwa w Karpatach" wygłosił prof. dr hab. Andrzej Drożdż, który przez wiele lat pracował w Instytucie Zootechniki w Balicach.

Kolejnymi prelegentami byli:

dr inż. Marcin Guzik, dr inż. Paweł Skawiński, TPN - Dawne użytkowanie pasterskie Tatr

Jan Antoł, działacz „Solidarność" Rolników Indywidualnych - Działania społeczne 1980/1981 roku na rzecz przywrócenia własności sołtysów podhalańskich w Tatrach

Marek Pęksa, Maria Gąsienica – Chmiel, TPN - Zasady i organizacja prowadzenia wypasu kulturowego owiec i krów w Tatrzańskim Parku Narodowym

Marek Pęksa, Maria Gąsienica – Chmiel - Wypas kulturowy jako jeden ze sposobów ochrony czynnej ekosystemów nieleśnych w Tatrzańskiego Parku Narodowego

dr Zbigniew Moździerz, Muzeum Tatrzańskie - Budownictwo pasterskie na Podhalu

Franciszek Bachleda Księdzularz, Dyrektor COS w Zakopanem - Kultura pasterska fundamentem kultury podhalańskiej

Andrzej Skupień, Wicestarosta Tatrzański - Pasterskie spotkania na Kopieńcu

Niemniej interesująca była dyskusja w przerwie obrad. Przede wszystkim wspominano czasy, gdy owce i bydło musiały opuścić tatrzański hale i polany. Wspominano również moment powrotu wypasu w Tatry (8 czerwca 1981 roku). Bacowie udzielali wywiadów radiowych i prasowych. Rozmawiano o sensie dzisiejszego wypasu kulturowego. Ciekawy szczególnie był referat, odnoszący się do tych właśnie spraw, Jana Antoła. W tej części konferencji miała miejsce miła uroczystość, wyróżniono baców, którzy przyczynili się do powrotu owiec w Tatry. Należą do nich m. in.: Andrzej Gał – Zięba, Józef Staszek – Furtek, Stanisław Rychtarczyk, Józef Słodyczka – Maśniak, Danuta Skupień.

Wyróżniono także działaczy regionalnych, którzy zabiegali przez wiele lat, by pozwolono na wypas w Tatrach. Są nimi: Jan Antoł, Franciszek Bachleda – Księdzularz, Jan Pawlikowski.

Dobrze skomentował tamte działania Bachleda – Księdzularz – „Działaliśmy wspólnie, w porozumieniu, a gdy nie szło inaczej , walczyliśmy o wolność. Bo wolność, to jest tak, żeby dobro było na wierzchu."

Profesor Drożdż w referacie zwrócił uwagę, że w Zakopanem nie ma centrum sprzedaży produktu regionalnego. Byłoby to również miejsce dydaktyczne, np. dla wycieczek z Polski i Europy, szkół. Z kolei Marek Pęksa podkreślił w swoim wystąpieniu, że jest już coraz lepsza współpraca parku tatrzańskiego i baców. Powiedział również o ciągłej pracy „parkowców" nad dobrym stanem szałasów pasterskich. Andrzej Skupień o wypasie owiec i bydła opowiedział przez pryzmat doświadczeń rodzinnych. Zaznaczył, że czas zwady już minął, owce wróciły na hale. Teraz trzeba przypominać o tradycji dzieciom i wnukom, dlatego o wielu lat spotykamy się na Kopieńcu. Teraz trzeba wspólnego wysiłku, by to co jest mądrze zagospodarować.

W drugiej części konferencji referaty wygłosili:

Dariusz Goszczyński, Departament Rynków Rolnych, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Znaczenie produktu regionalnego

Krzysztof Król – Łęgowski, Dyrektor TARPiK - Produkt regionalny szansą rozwoju Podhala

Jakub Jasiński, przedstawiciel Kancelarii Prezydenta RP - Współpraca instytucjonalna na rzecz rozwoju produktu regionalnego – doświadczenia włoskie

Krzysztof Trebunia – Tutka, pedagog, lider zespołu Trebunie -Tutki - Podhalańskie instrumenty pasterskie w dzisiejszej kulturze ludowej

dr Wojciech Gąsienica – Byrcyn, TPN - Ostatnie lata wypasów w Dolinie Kasprowej

Małgorzata Kot, TPN - Konkursy wiedzy o pasterstwie

Dariusz Goszczyński podkreślił w swoim wystąpieniu, że najważniejsza jest jakość produktu regionalnego. Unia Europejska w najbliższym czasie, może nawet za „ polskiej prezydencji" opracuje zasady polityki jakości produktów regionalnych. W przyszłości należałoby „stworzyć" osobną markę – produkt górski. Z kolei Jakub Jasiński podał przykłady działania regionalnego we Włoszech. Włosi mają 10 produktów głównych, które stymulują rozwój rolnictwa, ale także innych gałęzi gospodarki, np. turystki. Podkreślił, że Włosi wokół produktu ( jednego z tych dziesięciu ) budują aktywną grupę – instytucje, organizacje, przedsiębiorcy, by tworzyła politykę rozwoju regionalnego. Barwnym wystąpieniem była prezentacja Krzysztofa Trebunii – Tutki na temat instrumentów pasterskich. Autor omawiał i wykonywał „urywki" muzyczne na piszczałkach, złóbcokach i kozie.

Po zakończeniu części popularno – naukowej uczestnicy włączyli się do krótkiej dyskusji. Głos zabrali: Jan Janczy, Dyrektor Związku Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu, Dariusz Goszczyński, Jacek Soska, przewodniczący komisji rolnej w Małopolsce, Andrzej Gąsienica Makowski.

Po dyskusji wręczono dyplomy artystom regionalnym z Podtatrza, którzy realizują projekt „Szlak dziedzictwa kulturowego".

Gospodarz konferencji Krzysztof Król – Łęgowski zamknął obrady i zaprosił uczestników na obiad do Domu Wczasowego „Wanta" (własność TARPiK).

Konferencji towarzyszyła wystawa fotografii „ Dwaj bardzo znani górale – Jan Krzeptowski – Sabała i Bartuś Obrochta", którą przygotował Adam Kitkowski.

Programy Unijne

BIP

Geoportal Powiatu Tatrzańskiego

Elektroniczna platforma usług administracji publicznej

Budowa węzła w Poroninie

Rozkłady jazdy lini regularnych na terenie Powiatu Tatrzańskiego

Góral*Ski

Dobry Klimat dla Powiatów

Zielone Biuro

Związek Powiatów Polskich

Nieodpłatna Pomoc Prawna

Krajowa Administracja Skarbowa

Wojskowa Komenda Uzupełnień w Nowym Targu

Teatr Witkacego w Zakopanem