Młodzież Zespołu Szkół Hotelarsko Turystycznych im. Władysława Zamoyskiego w Zakopanem w dniach 9 – 27 września 2019 r. uczestniczyła w zagranicznych praktykach zawodowych, w ramach projektu pt. „ Zdobądź doświadczenie zawodowe, zyskaj nowe możliwości” (nr POWERVET- 2018-1-PL01-KA102-035804) realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe.
W projekcje wzięło udział 20 uczniów, którzy przeszli wcześniejszą rekrutację oraz czterech opiekunów. Udział w projekcie był dla uczniów darmowy.
Partnerzy, pośredniczący w projekcie odpowiedzialni za zorganizowanie praktyk w zagranicznych firmach informatycznych, ekonomicznych oraz hotelarsko-turystyczno-gastronomicznych to doświadczone instytucje: Berlink ETN GmbH w Berlinie i Sistema Turismo s.r.l. w Rimini.
Pierwsza grupa uczniów w Berlinie odbyła praktykę w zawodzie technik informatyk oraz technik ekonomista, natomiast druga grupa w zawodzie technik hotelarstwa, technik obsługi turystycznej oraz technik żywienia i usług gastronomicznych kształciła swoje umiejętności w Rimini.
Czas pobytu w Niemczech i we Włoszech dał młodym ludziom możliwość poznawania ludzi, kultury, tradycji i obyczajów krajów goszczących.
W tym roku po raz pierwszy w ramach projektu pt. „Zdobądź Doświadczenie zawodowe, zyskaj nowe możliwości” (nr POWERVET- 2018-1-PL01-KA102-035804) realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe w dniach od 1 do 12 lipca 2019 r. w stażach zagranicznych brali udział nauczyciele Zespołu Szkół Hotelarsko - Turystycznych im. Władysława Zamoyskiego w Zakopanem.
Partnerem, pośredniczącym w projekcie, odpowiedzialnym za zorganizowanie praktyk w zagranicznych firmach hotelarsko –gastronomicznych, była doświadczona instytucja: Sistema Turismo s.r.l. w Rimini.
W projekcje wzięło udział pięciu nauczycieli, w tym z branży gastronomicznej 4 osoby i jedna z branży hotelarskiej. Nauczycielka z branży hotelarskiej odbyła praktykę zawodową w hotelu CLUB MEETING w Rimini. Nauczycielki z branży gastronomicznej odbyły praktyki w restauracjach La Cappa i Vespucci w Rimini.
Zdobyte doświadczenia z pewnością zostaną wykorzystane na zajęciach z młodzieżą, lepiej przygotowując ich do pracy w zawodzie.
Celem praktyk zawodowych zarówno dla nauczycieli jak i dla uczniów było:
• doskonalenie kształcenia zawodowego oraz poszerzenie wiedzy i umiejętności uczestników,
• zastosowanie wiedzy teoretycznej w praktyce,
• zaznajomienie się uczestników z technologią stosowaną w zagranicznych firmach,
• nabycie umiejętności pracy w wielonarodowym zespole,
• zapoznanie się ze sposobem funkcjonowania przedsiębiorstw za granicą,
• podniesienie poziomu umiejętności w zakresie języka obcego (angielskiego, niemieckiego, włoskiego), a w szczególności języka obcego zawodowego,
• zwiększenie motywacji do dalszej nauki,
• rozszerzenie horyzontów uczestników poprzez zapoznanie ich z kulturą i historią krajów goszczących,
• podwyższenie aspiracji zawodowych i osobistych,
• nawiązanie międzynarodowych kontaktów, wymiana doświadczeń oparta na tolerancji i szacunku dla innych narodowości.
Uczestnicy praktyk i staży zagranicznych bardzo pozytywnie oceniają udział w projekcie. Wiedza i umiejętności, jakie zdobyli, z całą pewnością przydadzą się w pracy zawodowej i w życiu.