Wybór szkoły średniej, to jedna z najważniejszych decyzji, która będzie mieć wpływ na całe zawodowe życie. Warto wybrać szkołę, która umożliwi realizację zawodowych planów i ambicji. O tym jakie możliwości dają Liceum Ogólnokształcącego im. Oswalda Balzera, Zespołu Szkół Budowlanych im. dra Władysława Matlakowskiego i Zespołu Szkół Hotelarsko Turystycznych im. Władysława Zamoyskiego opowiadają dyrektorzy placówek.
- Szczegóły
- Kategoria: Edukacja
- Odsłony: 1081
Czytaj więcej: Jaką szkołę średnią wybrać? O placówkach opowiadają sami dyrektorzy
Postępowanie rekrutacyjne do szkół ponadpodstawowych na rok szkolny 2022/2023 będzie przeprowadzane według harmonogramu podanego do publicznej wiadomości przez Małopolskiego Kuratora Oświaty w Krakowie w formie elektronicznej na stronie internetowej: https://malopolska.edu.com.pl/kandydat/app/
Zgodnie z Zarządzeniem Nr 6/22 Małopolskiego Kuratora Oświaty z dnia 26 stycznia 2022 r., rejestracja (logowanie) kandydatów rozpocznie się 16 maja 2022 r. Wszystkie informacje, znajdą Państwo na stronie internetowej:
https://kuratorium.krakow.pl/zarzadzenie-nr-6-22-malopolskiego-kuratora-z-dnia-26-stycznia-2022-r/
Zachęcamy wszystkich uczniów do zapoznania się z ofertą szkół prowadzonych przez Powiat Tatrzański:
1. Liceum Ogólnokształcącego im. Oswalda Balzera (www.balzer.cal24.pl)
2. Zespołu Szkół Budowlanych im. dra Władysława Matlakowskiego (www.zsbzakopane.pl )
3. Zespołu Szkół Hotelarsko Turystycznych im. Władysława Zamoyskiego (www.zsht.pl)
Aktualne oferty rekrutacyjne szkół oraz terminy postępowania rekrutacyjnego dostępne są w załącznikach poniżej
- Szczegóły
- Kategoria: Edukacja
- Odsłony: 1085
Czytaj więcej: Rekrutacja do szkół ponadpodstawowych prowadzonych przez Powiat Tatrzański 2022/2023
Starostwo Powiatowe w Zakopanem informuje, że od 21 marca 2022 r. w Liceum Ogólnokształcącym im. O. Balzera w Zakopanem oraz w Zespole Szkół Hotelarsko – Turystycznych im. W. Zamoyskiego w Zakopanem zostaną uruchomione oddziały przygotowawcze dla młodzieży z Ukrainy.
Celem utworzenia klas jest przygotowanie uczniów do pobierania nauki w Polsce oraz funkcjonowanie w nowym społeczeństwie poprzez naukę języka polskiego i inne zajęcia edukacyjne. Szczegółowe informacje można uzyskać w:
Liceum Ogólnokształcącym im. O. Balzera w Zakopanem, ul. Słoneczna 1, 34-500 Zakopane
tel.: 18 20 14620, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Zespole Szkół Hotelarsko – Turystycznych im. W. Zamoyskiego, ul. Partyzantów 1/5, 34-500 Zakopane, tel. 18 20 66846, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Serdecznie zapraszamy.
- Szczegóły
- Kategoria: Edukacja
- Odsłony: 1059
Poniżej załączamy najważniejsze informacje dotyczące organizacji edukacji dzieci i młodzieży z Ukrainy:
https://www.gov.pl/web/edukacja-i-nauka/wsparcie-na-rzecz-ukrainy--najwazniejsze-dzialania-mein
Młodzież z Ukrainy może realizować obowiązek nauki w następujących szkołach publicznych ponadpodstawowych prowadzonych przez Powiat Tatrzański:
- Liceum Ogólnokształcące im. Oswalda Balzera w Zakopanem, ul. Słoneczna 1, tel.: 18 20 14 620, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,
- Zespół Szkół Hotelarsko Turystycznych im. Władysława Zamoyskiego
w Zakopanem, ul. Partyzantów 1/5, tel.: 18 20 66 846, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., - Zespół Szkół Budowlanych im. dr Władysława Matlakowskiego w Zakopanem, ul. Krupówki 8, tel.:18 20 14 410, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. .
W sprawie podjęcia nauki należy zgłosić się do dyrektora danej szkoły.
Poniżej - w załączniku do pobrania - informacja Ministerstwa Edukacji i Nauki dotycząca zasad przyjmowania dzieci z Ukrainy do polskich szkół.
- Szczegóły
- Kategoria: Edukacja
- Odsłony: 1228
Uczniowie Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Władysława Zamoyskiego uczyli się jak podawać oscypka oraz inne podhalańskie sery. To wiedza niemal podstawowa dla kucharzy wywodzących się z Zakopanego. - To są nasze korzenie, tego skąd pochodzimy. Każdy kucharz z Podhala musi znać smak oscypka i wiedzieć jak zrobić moskola – mówi Jakub Bylica, kucharz w restauracji Bubuja i absolwent zakopiańskiego Hotelarza.
Podhale słynie z serów, a przede wszystkim z oscypków. Dlatego jako drugi temat specjalnych warsztatów kulinarnych zainicjowanych przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego przyszli kucharze poznawali tajniki podawania serów regionalnych. - Musi to wszystko fajnie wyglądać na tych deskach. To już jest przede wszystkim inicjatywa tego, kto to układa. Sery można kroić w plastry, lub inne kształty. Można też dodatkowo podwędzić. To już tylko inicjatywa przyrządzającego – zaznacza Jakub Bylica.
- Szczegóły
- Kategoria: Edukacja
- Odsłony: 2747
- Szczegóły
- Kategoria: Edukacja
- Odsłony: 3467
Uczestnicy w tym uczniowie z Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Władysława Zamoyskiego w Zakopanem pod bacznym okiem szefa kuchni hotelu Copernicus z Krakowa uczyli się jak przyrządzić i podać jagnięcinę. - Młodzi ludzie coraz częściej mają opanowane smaki niekoniecznie z ich środowisk. Lubią poznawać inne smaki, które są bardzo atrakcyjne. Przez to czasem nie znają tego, co jest z ich podwórka. Okazuje się, że takim egzotycznym smakiem może być jagnięcina. Chciałbym, żeby wrócili do korzeni i poznali swoją kulturę, żeby produkt, który jest w zasięgu ich ręki stał się czymś naturalnym, co mogą pokazać w nowym spojrzeniu i stylu – mówi Marcin Filipkiewicz.
Jagnięcina tuż za oscypkiem jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych produktów Podhala. Niestety mięso to bardzo rzadko było podawane na małopolskich stołach. Zmienić to mają specjalne pokazy kulinarne w małopolskich szkołach, gdzie pod okiem wyśmienitych kucharzy uczniowie szkół gastronomicznych będą przygotowywać potrawy z jagnięciny.
- Jagnięcina była przygotowywana często w niewłaściwy sposób. Później goście w restauracjach obawiali się, że smak i zapach będzie bardzo specyficzny. Chcę pokazać młodym adeptom, że jeżeli potraktują to mięso z szacunkiem i w umiejętny sposób, to pokażą jedynie jego walory – mówi Marcin Filipkiewicz. - Nasza polska jagnięcina jest kupowana na całym świecie i jest bardzo ceniona ze względu na walory smakowe i jakość mięsa. To nie dotyczy tylko jagnięciny, ale też gęsiny i pstrąga potokowego, które Austriacy i Niemcy hurtowo kupują. Tych polskich smaków, naszego dziedzictwa kulturalnego mamy naprawdę dużo. Musimy na nowo pokazać je w fajny atrakcyjnie wizualny sposób – dodaje.
- Szczegóły
- Kategoria: Edukacja
- Odsłony: 1028
Powiat Tatrzański pozyskał dofinansowanie dla szkół ponadpodstawowych, ze środków publicznych, za pośrednictwem Wojewody Małopolskiego z budżetu państwa, w ramach realizacji Rządowego programu rozwijania szkolnej infrastruktury oraz kompetencji uczniów i nauczycieli, w zakresie technologii informacyjno-komunikacyjnych „Aktywna tablica 2021”.
Łączna kwota dofinansowania to 52 500,00 zł, w tym 10 500,00 zł (jako 20% wkład własny) oraz 42 000,00 zł (jako 80% dofinansowania).
- Szczegóły
- Kategoria: Edukacja
- Odsłony: 898
- Szczegóły
- Kategoria: Edukacja
- Odsłony: 1275
- Szczegóły
- Kategoria: Edukacja
- Odsłony: 1417
Strona 5 z 9