Kapituła przystąpiła do oceny nominowanych do Marki Tatrzańskiej usług i produktów wytwarzanych pod Tatrami.
23 marca o godzinie 12.00 po raz czternasty ocenione zostały artykuły spożywcze, wyroby i produkty rękodzielnicze oraz usługi handlowe, gastronomiczne, noclegowe i inne z Terenu Powiatu Tatrzańskiego, celem przyznania wyróżnienia jakim jest Marka Tatrzańska. 20 nadesłanych wniosków oceniła Kapituła w składzie:
- Edward Tybor: Przewodniczący Rady Powiatu Tatrzańskiego, Przewodniczący Kapituły,
- Andrzej Skupień: Członek Zarządu Powiatu Tatrzańskiego, Wiceprzewodniczący Kapituły
- Helena Buńda: Dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury, Sekretarz Kapituły,
- Maciej Krokowski: Radca Prawdy Powiatu Tatrzańskiego, Członek Kapituły,
- Edward Chyc-Magdzien: przedstawiciel Cechu Rzemiosł Różnych i Przedsiębiorczości w Zakopanem, Członek Kapituły
- Zofia Górska: Wiceprezes Tatrzańskiego Centrum Gospodarczo-Turystycznego w Zakopanem, Członek Kapituły
- Bogumiła Kułach: Dyrektor Gminnej Biblioteki Publicznej w Białym Dunajcu, Członek Kapituły,
- p.o. Maria Kuruc: przedstawicielka Wójta Gminy Bukowina Tatrzańska, Członek Kapituły,
- Małgorzata Karpiel-Bzdyk: Dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury Regionalnej, Członek Kapituły,
- Anna Malacina-Karpiel: Dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Poroninie, Członek Kapituły,
- Agnieszka Nowak-Gąsienica:Wiceburmistrz Miasta Zakopane, Członek Kapituły,
- Jerzy Andrzej Laszczyk: Członek Rady Tatrzańskiej Izby Gospodarczej, Członek Kapituły,
Ilość wniosków złożonych za rok 2021 była prawie dwukrotnie większa niż roku ubiegłym, co zauważył Wicestarosta Tatrzański otwierając obrady Kapituły. Dodał również jak istotną rolę pełni konkurs Marki Tatrzańskiej, podkreślając iż pozwala on docenić ludzi, których praca i działania zasługują na wyróżnienie.
Kapituła rozpoczęła swoją pracę od kategorii pierwszej - artykułów spożywczych. Obradujący mieli okazję skosztować m.in. tataru z pstrąga, domowej konfitury, a nawet ziołowych herbat inspirowanych naszym regionem. Oceniając poniższe produkty Kapituła brała pod uwagę między innymi ich wykonanie, sposób, w który przyczyniają się do promowania Powiatu Tatrzańskiego, wykonanie wedle zasady „przyjazny dla środowiska” oraz ich wpływ na zdrowie. Wśród złożonych wniosków znalazły się następujące produkty:
- Dunajecki Tatar z Pstrąga - Karczma Polaniorka Biały Dunajec,
- Brusznica z gruszką - konfitura domowa Eco-Cafe Zieleń,
- "Potwór z Morskiego" - Tatrzańskie Zioło, technolog produktu: Areta Bafia, F.H.U. "U Bafii" Anita Bafia,
- Lizaki góralskie - Tomasz Oprzędek,
- Przyprawa "Hrubo" - Tatrzańska Spiżarnia,
- HERBA Herbaty ziołowo-owocowe - Tatrzańska Spiżarnia,
- "Miodula Tatra Mountain" - F.H.U. "U Bafii" Anita Bafia.
W porządku obrad jako następne oceniono wyroby i produkty rękodzielnicze. Za rok 2021 w drugiej kategorii złożono w sumie 7 wniosków. Kapituła stanęła przed niełatwym zadaniem oceny kunsztu artystycznego rękodzielników. Rozpatrzenie nominacji przyczyniło się do wielu owocnych dyskusji. Zastanawiano się gdzie należy postawić granicę pomiędzy dziełem sztuki a rękodziełem.
Wśród złożonych wniosków w tej kategorii znalazły następujące nominacje:
- Piotr Budz - wyrób instrumentów pasterskich,
- Anna Buńda- Dorula - malarstwo na szkle i tkaninach wraz z działalnością dydaktyczną,
- Janusz Tycner - grafika artystyczna,
- Petite Maison - ręcznie robione , haftowane damskie opaski,
- Maciej Łukaszczyk Capowski: Kowalstwo artystyczne: noże, siekiery, ciupagi, tasaki,
- Marta Walczak-Stasiowska: malarstwo na szkle,
- Janusz Cudzich - "Sobalowa Kuźnia" kowalstwo artystyczne,
Na koniec rozpatrzono wnioski usług gastronomicznych, handlowych, noclegowych oraz innych z Tereny Powiatu Tatrzańskiego. Podczas oceny zwracano ogromną uwagę na wartość danej działalności lub działań dla Powiatu Tatrzańskiego, a także jego mieszkańców. Wśród nominowanych znalazły się, aż trzy inicjatywy. W trzeciej kategorii złożono łącznie 6 wniosków.
- "Lassak Budownictwo" - Andrzej Lassak,
- "Olimpijczycy z Kościeliska" - publikacja inicjatywa,
- Pracownia nad Rzeką Pani Bożeny Świderskiej w Białym Dunajcu,
- Słuchowisko "Na Giewont się patrzy",
- Helen Pracownia odzieży ślubnej i regionalnej - salon mody ślubnej, wizytowej i regionalnej,
- Program edukacyjny "COOL-turalny Człowiek".
Kapituła zmierzając do końca posiedzenia podsumowała wynikłe we wcześniejszych dyskusjach wnioski, a także przyjrzała się zasadności istniejących poszczególnych kategorii Marki Tatrzańskiej. Obradujący postanowili także podnieść próg procentowy, według którego przyznano certyfikaty. Decyzja ta podyktowana została niezwykle wysokim poziomem nominowanych.
Oficjalne ogłoszenie wyników konkursu odbędzie się podczas Uroczystej Gali Wręczenia Znaku "Marka Tatrzańska 2021".