Powiat poznański w dniach 7 – 9 kwietnia zorganizował ciekawe warsztaty poświęcone roli produktów lokalnych w promocji regionów, których motywem przewodnim był szlak kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Wzięli w nich udział wraz z Naczelnik Wydziału Edukacji Starostwa Powiatowego w Zakopanem Anną Król-Józagą także przedstawiciele instytucji kultury z powiatu tatrzańskiego: Dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju Promocji i Kultury Iwona Kiwacka-Majerczyk, Dyrektor Zakopiańskiego Centrum Kultury Maciej Szostak, Dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury Regionalnej w Kościelisku Małgorzata Karpiel-Bzdyk, Dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Poroninie Anna Malacina-Karpiel, Dyrektor Gminnej Biblioteki Publicznej w Białym Dunajcu Bogumiła Kułach oraz Zastępca Dyrektora Muzeum Tatrzańskiego Anna Jarząbek.

Na zaproszenie Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego do Instytut Skrzynki – Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego przybyli również reprezentanci pozostałych partnerskich powiatów: bielskiego, kartuskiego, i świdnickiego.

Goście mieli okazję poznać klasyczny tatar, miody pszczele czy nietypowy chleb, pochodzące z regionu poznańskiego. Wzięli również udział w ciekawych warsztatach przygotowania produktu lokalnego - kiełbasy wielkopolskiej białej parzonej, czyli typowego wyrobu goszczącego na wielkanocnym stole. Zwiedzili także Muzeum Gospodarki Mięsnej w Sielinku, Zamek w Kórniku i poznański Rynek.

  • 20250407_173442
  • 20250407_182817
  • 20250407_184650
  • 20250407_195900
  • 20250408_093515
  • 20250408_094409
  • 20250408_113121
  • 20250408_122051
  • 20250408_123753
  • 20250408_150138
  • 20250408_151225
  • 20250408_151730
  • 20250408_152234
  • 20250408_153830
  • 20250408_155921
  • 20250408_171258
  • 20250409_105109
  • 20250409_145044
  • 20250409_150115
  • 20250409_151101
  • 20250409_151614
  • 20250409_155525
  • IMG-20250407-WA0075
  • IMG-20250408-WA0068
  • IMG-20250409-WA0010
  • IMG-20250409-WA0190
  • IMG-20250409-WA0207