Powiat poznański w dniach 7 – 9 kwietnia zorganizował ciekawe warsztaty poświęcone roli produktów lokalnych w promocji regionów, których motywem przewodnim był szlak kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Wzięli w nich udział wraz z Naczelnik Wydziału Edukacji Starostwa Powiatowego w Zakopanem Anną Król-Józagą także przedstawiciele instytucji kultury z powiatu tatrzańskiego: Dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju Promocji i Kultury Iwona Kiwacka-Majerczyk, Dyrektor Zakopiańskiego Centrum Kultury Maciej Szostak, Dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury Regionalnej w Kościelisku Małgorzata Karpiel-Bzdyk, Dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Poroninie Anna Malacina-Karpiel, Dyrektor Gminnej Biblioteki Publicznej w Białym Dunajcu Bogumiła Kułach oraz Zastępca Dyrektora Muzeum Tatrzańskiego Anna Jarząbek.
Na zaproszenie Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego do Instytut Skrzynki – Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego przybyli również reprezentanci pozostałych partnerskich powiatów: bielskiego, kartuskiego, i świdnickiego.
Goście mieli okazję poznać klasyczny tatar, miody pszczele czy nietypowy chleb, pochodzące z regionu poznańskiego. Wzięli również udział w ciekawych warsztatach przygotowania produktu lokalnego - kiełbasy wielkopolskiej białej parzonej, czyli typowego wyrobu goszczącego na wielkanocnym stole. Zwiedzili także Muzeum Gospodarki Mięsnej w Sielinku, Zamek w Kórniku i poznański Rynek.